Újra megnyílt a világ legfélelmetesebb túraútvonala

Az El Caminito del Rey, magyar fordításban a király ösvénye egy hegyi ösvény, avagy via ferrata, Spanyolországban, Málaga tartományban. Nevét arról kapta, hogy 1921-ben XIII. Alfonz spanyol király is végigment rajta a Conde del Guadalhorce védőgát felavatásakor.

1901-ben született meg az ötlet, hogy a Chorro és a Gaitanejo vízeséseknél egy átjárót alakítsanak ki a két vízesés között. Ezen a készülő vízerőművek építkezésén dolgozó munkások számára könnyebbé vált a nyersanyagellátás. Négy évig tartott az ösvény kiépítése, amit végül építőanyagok és élelmiszer szállítására, valamint a csatorna ellenőrzésére használtak.

Mivel a gyalogút karbantartása az elmúlt évtizedek során elmaradt, ezért életveszélyessé vált az átkelés. Kapaszkodó az egész szakaszon nem volt, a hiányos járófelületet csak az eredeti acél csőváz tartotta helyén. Többen is zuhantak a mélybe, 1999-ben és 2000-ben is történt haláleset. Ezek után a hatóságok lezárták az utat, ám a kalandvágyó turisták nem törődtek ezzel.

Andalúzia kormányzata 2006-ban kezdeményezte az ösvény felújítását, a biztonságossá alakított, ám még mindig hajmeresztő, 100 méteres magasságban lévő gyalogösvény március 28-án ismét megnyitotta kapuit. Az elmúlt években 2,5 milliárd dollárt költöttek a biztonságossá tételére.

elcaminos

gyalogosveny

#elCaminitoDelRey

A photo posted by Sheila Aguilar (@soylashey) on

#salomon #elcaminitodelrey

A photo posted by Rocio Sanchez de Rus (@roderus82) on

Una de ayer! #ElCaminitodelRey

A photo posted by @argenya on