Képekben meséli el Rózsi néni történetét a magyar fotós

A BoredPanda oldalán is közzétett fotósorozat az egész világot meghatotta. A magyar lány célja a fotóival az, hogy megörökítse azt a világot, ami már csak az idős emberek emlékeiben él. Több sorozat is készült már, az idősek pedig örömmel mesélnek a múltról, amíg Mohos Zsófia megörökíti mindezt.

“Rózsi nénit gyerekkorom óta ismerem, de csak háromévente van alkalmam meglátogatni őt. Amikor a történeteit hallgatom, teljesen beleélem magam, legyenek akár jó, vagy rossz élmények.”

SONY DSC

Magyarország északi részén járunk, Palócföldön. A helyiek gyakran mondogatják, hogy ez a kis falu annyira elbújt a vidéken, hogy a II. világháború idején még az oroszok sem találták meg.

SONY DSC

Néhány évvel ezelőtt Rozsi néni még saját maga meszelte fehérre a házát. Vízért is a kútra jár, jó az főzéshez, és mosáshoz is.

SONY DSC

Rózsi néninek tizenegy testvére volt, mindegyiküknek csupán egyetlen ruha volt a birtokában, amit édesanyjuk varrt. Elmondása szerint nagyon későn ment férjhez, 21 évesen.

SONY DSC

“Nem tudom jövőre hogyan fogom becipelni a tűzifát, de majd úgyis alakul valahogyan,” meséli a néni.

SONY DSC

“Három éve kórházba kerültem. A doktorok azt mondták, hogy műtétre lenne szükségem, de én hazajöttem. Ki gondoskodott volna a kertről és a tyúkokról, ha én nem vagyok itt?”

SONY DSC

“Minden este elmondok három Miatyánkot. Mások a televíziót nézik, ha nem tudnak elaludni, engem nem érdekelnek az ilyen dolgok. A legtöbbször a fiatalokért imádkozom.”

SONY DSC

“A három legfontosabb dolog a világon a hit, a remény és a szeretet. Hol lennék én most ezek nélkül?”

SONY DSC

“Néha elgondolkozom rajta, hogy mi az értelme ennek a hatalmas kertnek. Aztán beköszönt a tavasz, a földet fel kell szántani. Nem valami olcsó, de ez a dolgok rendje.”

SONY DSC

“Viszek egy kis petrezselymet és bazsalikomot is. Jó lenne néhány szem szilva, de nem sok gyümölcs termett az idén.”

SONY DSC

“Hit, remény és szeretet. Ez a három dolog tart életben.” Mosolyogva teszi hozzá: “És persze az erős akarat.”

SONY DSC SONY DSC