24,5 km – Fotókon a világ leghosszabb alagútja

Norvégia útjain gyakorlatilag lehetetlen úgy eljutni egyik helyről a másikra, hogy ne keresztezze az utat egy fjord, vagy egy hatalmas hegy. Az előbbi esetében a komp a megoldás, míg a másodiknál az autósok kénytelenek az alagutakat használni.

A bonyolult földrajzi elhelyezkedés megnehezíti, hogy ezt a gyönyörű országot egyszerűen körbejárhassuk, a hosszú téli hónapokban az sem ritka, hogy a települések teljesen elszigetelődnek az időjárási viszonyoknak és a járhatatlan utaknak köszönhetően. Szerencsére egyre több alagút készül, ami hegyek gyomrán át, vagy jeges fjordok alatt vezeti el az utazókat a célállomásig. Norvégiában több mint 900 közúti alagút van jelenleg, ezek együttes hossza pedig meghaladja a 750 kilométert.

A Laerdal alagút egy 24,51 kilométer hosszú járat, a leghosszabb a világon, amely Laerdal és Aurland falvakat köti össze, de itt lehet eljutni Oslo és Bergen városába is. Az alagút 1992 júniusában készült el.

laerdal-tunnel-26

Az építőknek több kihívással is szembe kellett nézniük a kivitelezés során, például az, hogy hogyan tartsák fenn a sofőrök figyelmét a több mint 20 perces szakaszon. Ennek érdekében több kanyar és leállósáv is készült az alagútban, ami megtöri az egyhangúságot, valamint esélyt ad arra, hogy a vezetők megpihenjenek és ne alakuljon ki klausztrofóbia.

laerdal-tunnel-36 laerdal-tunnel-52

Kiemelt figyelmet fordítottak még a világításra is, kék és sárga lámpák segítségével próbálják a nap és az égbolt látványának illúzióját megtartani.

laerdal-tunnel-62