Feltámasztanák a mamutokat a tudósok

Mamut-DNS-t ültettek egy elefántba a Harvard Egyetem tudósai. Ez jelentős lépes afelé, hogy feltámasszák a már régen kihalt gyapjas mamutot – írja az MTI.

Egy új génsebészeti módszerrel a kihalt állat 14 génjét illesztették egy elefánt élő DNS-ébe. A szakemberek megállapították az északi-sarki örökfagy által megőrzött mamut DNS-ének szerkezetét, hogy megalkothassák a mamutgén pontos mását. Ezt illesztették be egy elefánt genomjába, ami nem más, mint egy szervezet teljes örökítő információja, mely a DNS-ben van kódolva.

George Chruch, a Harvard Egyetem professzora a The Sunday Times brit lapnak mesélt a kísérletről. A Crispr néven ismertté vált technikával próbálkoztak, ez ugyanis lehetővé teszi a genetikusok számára a DNS célzott szerkesztését, vagyis az elefánt-DNS egyes részeinek a felváltását mamutgénekkel.

8009120_7e290e06ce904c8d21609cc144296205_wm

A világ legjobban fennmaradt mamutbébije – Fotó: Aaron Tam / AFP

Így több mint 3300 év után ismét léteznek élő mamutgének – igaz most még csak laboratóriumi környezetben. Az ázsiai elefánttal szoros rokonságban álló mamutok az utolsó jégkorszakban haltak ki, az utolsó egyedek a Jeges-tengerben lévő Wrangel-szigeten pusztultak el. Az itt megőrződött DNS-mintákat használták fel a Harvard tudósai.