10 kreatív ötlet apró lakásokba

Nem számít, mennyire apró lakásban élünk, mindig van lehetőség arra, hogy kihozzuk a maximumot az otthonunkból. Nem kell minden kis lakásnak zsúfoltnak és nyomasztónak lennie, néhány okos praktikával teljesen újjávarázsolhatjuk a teret!

1. Felejtsd el az alacsony és kisméretű bútorokat!

0106

Ha nem akarod, hogy az otthonod egy babaházra hasonlítson, maradj távol az apró és alacsony bútoroktól! Játssz a különböző méretekkel és magasságokkal, még akkor is, ha a rendelkezésedre álló tér minimális. Az összhatás így sokkal otthonosabb lesz, nem hívja majd fel a figyelmet a kisméretű térre.

2. Használd ki a polcok adta lehetőségeket!

0107

A polcok remek eszközök arra, hogy a tárlás gondját elfeledtessék. Könyvek, használati tárgyak méltó helyet találhatnak rajta, bármelyik szobában. A kihasználatlan sarkok és falfelületek csak arra várnak, hogy benépesítsd őket polcokkal.

3. Engedd be a fényt!

0108

Egy sötét lakás sokkal kisebbnek néz ki, mint egy fényárban úszó otthon, ezért ha teheted, cseréld le az ajtókat üveges tolóajtókra, vagy függönyökre. Ha nem okoz problémát, akár végleg megszabadulhatsz az ajtóktól, ezzel még inkább megnyithatod a teret a helységek között.

4. Elő a tükrökkel!

0110

A tükrök mindig is kedvelt eszközei voltak a tér maximalizálásának. Néhány megfelelő helyre felakasztott tükör fenntarthatja a lakás mélységének illúzióját.

5. Rejtsd el a dolgaidat egy függöny mögé!

0111

A mindennap használatos dolgok tárolása okozhat némi fejfájást, erre azonban ügyes megoldás a függöny. Különösen az előszobában lehet hasznos ez a megoldás. Egy vidám függöny még a lakás dísze is lehet, amellett, hogy praktikus funkciója is van.

6. Használj összecsukható bútorokat!

0112

Nem minden bútorra van szükséged minden nap, ezért fontolóra vehetnéd, hogy melyek azok a darabok, amelyek helyettesíthetőek egy összecsukható változattal. Asztalok, székek, vasalódeszka – ezeket könnyedén félretehetjük, ha nincsen rájuk szükség.

7. Használd ki a szekrényajtók belsejét!

0114

Ha átláthatóan, de mégis egy helyen akarod tárolni a kiegészítőket, használd a szekrényajtókat! Néhány akasztó, vagy kampó segítségével könnyedén rendszerezheted az apróságokat úgy, hogy nem kell külön helyet fenntartanod a lakásban.

8. Gondolj minden zegzugra! 

0115

Neked mi van az ágyad alatt? Ha semmi, akkor már meg is van, hová rejthetnéd azokat a holmikat, amiknek egyszerűen nem találsz helyet. Csak néhány tárolódobozra lesz szükséged, amelyek kényelmesen elférnek az ágy alatt. Az ágyneműknek remek tároló.

9. Mobilizáld a konyhát!

0117

Nagyszerű praktika, amivel rengeteg helyet spórolhatunk. Egy mobil konyhapult jó szolgálatot tehet a legkisebb lakásokban is! Főzés közben pult, evés közben ebédlőasztal, de akár íróasztal is lehet belőle, ha a helyzet úgy hozza.

10. Pakolj a falra!

0118

Főleg a gyerekszobában alkalmazható trükk, amivel könnyedén rendre bírhatjuk a kis lurkókat is. Egyrészt jól néz ki, másrészt praktikus, ha a fal lehetőségeit is kihasználjuk tárolás szempontjából.