Ilyen lenne a magyar tervezésű jövőautó

Révész Richárd elektromos hajtású családi limuzinja olyan erős, mint egy Tesla, de a tömege kevesebb, mint egy tonna. A különleges vázszerkezet a titok nyitja – írja az Origo.hu.

A fiatal magyar autótervező az amerikai Local Motors „LITECAR” pályázatára jelentkezett Capacity nevű tanulmányautójával. A versenyen csak olyan autó indulhat, aminek valamilyen különleges technológia révén jóval alacsonyabb a tömege az általánosnál. Révész 4,7 méter hosszú, elektromos hajtású családi autója a tervek szerint mindössze 976 kilogrammot nyomna.

0102

A különleges, fraktálszerű vázat a madárcsontok szivacsos szerkezete inspirálta, ezzel jelentős súlycsökkentés érhető el úgy, hogy a szerkezet tökéletesen merev marad, ezzel pedig a kocsi súlyelosztását is korrigálni lehet. Legnagyobb előnye, hogy ez a hálószerű belső struktúra szuperkondenzátorként energiatárolásra is használható, ezért nincs szükség akkumulátorra.

0103

Ezek mellett még számtalan ötletet tartalmaz a jövőautó. A kerekek két keskenyebb abroncsból állnának, ez megoldaná a pótkerék kérdését. Ha az egyik defektet kapna, már használható is a másik. A kilincsek ellenálló textilből, az oldalüvegek pedig könnyű, fényre sötétedő, fotókróm polikarbonátból készülnének. A kocsi orrába egy 380 lóerős villanymotort kerülne, ami az első kerekeket hajtaná.

0104 0105

A közönségdíj szempontjából fontos, hogy minél többen nézzék meg az autó terveit, így aki támogatná a fiatal versenyzőt, vagy csak érdeklik a további technikai részletek, kattintson ide.