Egy falu, ahol valamilyen rejtélyes okból mindenki elalszik

A kisváros lakóit 2013 óta sújtja a rejtélyes kór, ami miatt akár napokra kómába esnek.

Viktor Kazacsenko feleségével egy nyári nap motorra ült, hogy a kazah pusztában álló, alig ötszáz lelkes falujukból, Kalacsiból a közeli városba menjenek ügyeket intézni. „Augusztus 28-án indultunk el. Szeptember 2-án tértem magamhoz a kórházban, ahol megtudtam, hogy elaludtam” – idézte a férfi a szavait a Guardian.

Raisa Kazachenko napokig aludt, forrás: Guardian

Raisa Kazachenko napokig aludt / forrás: Guardian

Az áldozatok emellett kínzó fejfájásra, szédülésre, hányingerre és memóriazavarokra, sőt, néhányan hallucinációkra is panaszkodnak. 2013 óta legalább 120 helyi lakos szenvedett a tünetektől, és március 1-ig  mintegy 152 esetet jegyeztek fel.

Forrás: Guardian

Forrás: Guardian

A tudósok megvizsgálták a közeli uránbányát a sugárzás miatt, de a megengedettnél nem mértek magasabb adatokat, ráadásul a bánya a kilencvenes évek óta nem működik. Bár a radon- és a szén-monoxid-szint is jóval magasabb volt a megengedettnél, de végül arra jutottak, hogy a rejtélyes betegséghez ezeknek sincs köze.

A kisváros, ahol mindenki elalszik, forrás: Guardian

A régi bánya környékén már csak néhány család él /forrás: Guardian

„Mind attól tartunk, hogy egyszer csak elalszunk” – mondta az egyik helyi lakos. A polgármester a megyei hatóságokkal egyetértésben önkéntesnek nevezett kitelepítési programba kezdett, de sok falusi inkább maradna. A hatóságok igyekeztek megnyugtatni a maradókat, hogy amíg akár csak egy lélek is él a faluban, működtetni fogják a közszolgáltatásokat. Országos szinten is figyelnek a településre,  felállítottak egy bizottságot, ami koordinálja a további kutatásokat: tavaly év végéig már húszezernél is több laboratórimi vizsgálatot és klinikai tesztet végeztek a helyszínen.