Így nézheted szemüveg nélkül, mégis biztonságosan a napfogyatkozást

Ha elfelejtettél védőszemüveget venni, akkor is megnézheted a péntek reggeli napfogyatkozást.

A szakemberek folyamatosan hangsúlyozzák, hogy soha ne nézzünk egyenesen a napfogyatkozásra, mert akár meg is vakulhatunk tőle, ezért mindenféle ötletekkel látnak el minket, hogy mégis megfigyelhessük a ritka jelenséget.

Kattints ide az élő közvetítésért >>>

Itt vannak a napfogyatkozás időpontjai városonként >>>

A következőkben azoknak szeretnénk segíteni, akiknek nincs kéznél védőszemüveg. A Mirror videójában több eszközt is bemutatnak, amivel biztonságosan lehet szemlélni a napfogyatkozást, vegyük sorra ezek közül a legegyszerűbbeket.

1. Projektor két kartonlapból
Vegyél két fehér kartonlapot és az egyiken fúrj egy kicsi lyukat tűvel vagy rajzszöggel. Győződj meg róla, hogy a lyuk teljesen kerek és sima. Mikor elsötétül az ég, fordíts hátat a napnak, a kilyukasztott kartont tartsd a nap felé a másikat pedig úgy, hogy a fény rávetüljön. A lyukon átszűrődő fény kivetíti majd a nap formáját a másik papírra.
Képernyőfotó 2015-03-18 - 14.22.07

2. Tésztaszűrő
Hasonlóképpen az előző módszerhez, fogd meg a szűrőt, tartsd a nap felé és a fény a szűrőn keresztül rávetül a elé tartott felületre.
Képernyőfotó 2015-03-18 - 14.22.52

3. Tükör
Takard le a tükröt egy papírral, amin előtte kivágtál egy kis lyukat. Majd mozgasd úgy a tükröt, hogy arról visszaverődjön a fény egy tiszta felületre.
Képernyőfotó 2015-03-18 - 14.23.22

4. Vödör

Néha a legegyszerűbb megoldás a legjobb. Fogj egy vödröt, töltsd meg vízzel és a víz felszínén keresztül nézheted a napfogyatkozást.
4939728899_02de96b4ef_z

5. Hegesztőszemüveg

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a napfogyatkozás óvatlan megfigyelése nagyon veszélyes, maradandó szemsérülést, vakságot okozhat. Ne nézzünk a Napba se távcsővel, se szabad szemmel, se videokamera vagy fényképezőgép keresőjén keresztül. Szabad szemmel kísérve a folyamatot mindenképp megfelelő szűrőre van szükség, ami ideális esetben egy speciálisan erre a célra készült szemüveg vagy hegesztőszemüveg, de túlexponált negatívval, kormozott üveggel senki ne próbálkozzon.

napfogy (1)

A jelenségről itt írtunk bővebben, a cikkből azt is megtudhatod, miért nem szabad szelfizni napfogyatkozás közben.