Így néz ki most Szálasi luxus bunkere

2002-ben tárták fel a második világháború végén a Szálasi Ferenc parancsára épített bunkert, mára már az enyészeté a korábbi nyilas-rezidencia. A hetven éve épült bunkernél most csak egy lezárt faház és egy lefelé vezető csigalépcső található – írja a Nyugat.hu.

Két 33 és egy 28 négyzetméteres helyiség található odalenn. Tatabányai vájárok és kőszegi építészek alakították ki a sziklába vájt óvóhelyet a Kőszeg melletti Szabó-hegyen. Szálasi Ferenc ide akart elbújni kormányával a Nyugatra nyomuló orosz csapatok elől.

086

Fotó: Nyugat.hu

1945. február elejére készült el az építmény, a legalább 20 méter mélyen lévő termek nem szenvedtek hiányt a luxusban, még saját áramfejlesztő berendezése is volt, és a telefont is bevezették, de az óvóhelyet nem atombiztosra tervezték.

089

Fotó: Nyugat.hu

Tárgyi emlékek nem maradtak fenn, a bunkerben állítólag szovjet katonák húzták meg magukat, akik falfirkákat is hagytak maguk után. 1953-ban úgy döntöttek, hogy berobbantják a bunkert. A robbanás nem sült el valami jól, ugyanis csak a bejáratban tett károkat, a helységek szinte sértetlenül megúszták a detonációt.

090

Fotó: Nyugat.hu

091

Fotó: Nyugat.hu