Ettől a Mága Zoltán videótól őrül meg Amerika

Országos premier keretében mutatta be Amerika legnagyobb közszolgálati tévécsatornája Mága Zoltán hegedűművész Magyarországot népszerűsítő önálló show-műsorát a magyar nemzeti ünnepen, március 15-én.

A Zoltán Mága: From Budapest with Love című látványos gálát tavaly novemberben a Pesti Vigadóban, Mága Zoltán budapesti újévi koncertjének hangulatát idézve vette fel a Public Broadcasting Service (PBS), hogy megismertesse nézőivel Magyarország zenei kultúráját. A műsort több tízmillió tengerentúli néző látta az esemény kommunikációjával megbízott ügynökség hétfői közleménye szerint.

A show márciusban már az USA több tagállamában debütált a képernyőn, sőt az adáshoz tartozó, Budapest legszebb helyszíneit bemutató, országimázst erősítő klipeket az interneten is több millióan látták. Júniusban és augusztusban két hétig újra műsoron lesz a koncertfilm – közölte a kommunikációs ügynökség.

“Egész zenei pályafutásomat az a küldetéstudat határozta meg, hogy a világ minden táján képviseljem a magyar kulturális tradíciókat, és erősítsem a magyarságról kialakult pozitív képet” – fogalmazott Mága Zoltán.

A show-műsorban világsztárokkal és a hazai zenei élet kiválóságaival együtt lépett színpadra a Prima Primissima díjas hegedűművész. Sztárvendég volt a lírai tenor szerepek világhírű előadója, az albán származású Saimir Pirgu, Valentina Nafornita nemzetközi hírű moldovai szoprán, valamint Natalia Ushakova orosz-osztrák operacsillag.

A közlemény szerint az amerikai piacon egyedülálló kulturális, közszolgálati szerepet ellátó PBS célja a műsorral, hogy az amerikai kontinensen és európai érdekeltségeiben egyaránt megismertesse és népszerűsítse Magyarország legszebb tájait, épületeit, valamint Mága Zoltán hegedűvirtuózt és műsorát. Ennek érdekében a zenész kérésére olyan videoklipek készültek a show-ba, amelyek hazánk turisztikailag is vonzó látványosságait, Budapest különleges atmoszféráját mutatják be.

A Halászbástya – Vittorio Monti-Mága Zoltán: Csárdás című alkotás a fővárosi panorámával, a Parlament – Mága Zoltán: Villámcsárdás és variációk című klip pedig az Országházzal, a Hősök terével, a Nemzeti Múzeummal és a Citadellával ismerteti meg a tengerentúli nézőket. A Budapest éjszakai látképe – Mága Zoltán-Pablo De Sarasate: Csak egy kislány van a világon és Cigány melódiák című klipet a magyar főváros éjjeli pompája ihlette.

Tavalyi Carnegie Hall-beli koncertje, valamint a tv-show nagy sikerére tekintettel a művész idén ősszel visszatér a tengerentúlra a Hegedűvel a világ körül címmel indított, 100 állomásos világkörüli turnéja keretében, hogy – mint a közleményben fogalmaztak – “Amerikában és Kanadában egyaránt hirdesse a magyar zenei kultúra egyetemességét és a magyar nép szeretetét”.