Nagy Sándor kincsére bukkantak egy izraeli barlangban

Ritkaságnak számító ékszerekre és ezüst pénzérmékre bukkantak Izrael északi részén egy cseppkőbarlangban, jelentette be a helyi régészeti hatóság. A Nagy Sándor korabeli lelet, kb. 2300 éves lehet – írja a Mashable.com.

Három izraeli barlangász talált rá az elveszett kincsekre, amikor is egy eddig felfedezetlen átjáróra bukkantak a barlangban. Hen Zakai több órányi barangolás után két ezüstérmét pillantott meg a földön.

ns

“Az értéktárgyakat a helyi lakosok rejtették el a barlangban, akik a Nagy Sándor halála utáni zavargások idején menekültek el a területről, ” nyilatkozta a régészeti hatóság. “Feltehetőleg azért rejtették el a kincseket, mert a békés visszatérésben reménykedtek, ám mint tudjuk, ez sosem valósult meg.”

A kincsek mellett számos kerámiaedényt is felfedeztek, amelyek fényt deríthetnek az akkori emberek hétköznapjaira. A felfedezés a régészek és a geológusok számára is fontos, hiszen ezek segítségével még több dolgot tudhatnak meg az itt élő elődökről. “A leleteknek köszönhetően új részleteit ismerhetjük meg az izraeli társadalom kultúrájának és társadalmának,” mondta közleményében a régészeti hatóság.