Íme a Top9 legveszélyesebb turistalátványosság

Ha nem akarod kockáztatni az életed, ezeket a helyek jobb ha elkerülöd nyaraláskor.

Sokan szeretik az extrém kihívásokat, azonban ilyenkor annak a veszélye is nagyobb, hogy bajba kerülnek. A Travelo felsorolásban csupa olyan turistacélpont kapott helyet, ahol többen az életükkel fizettek a kalandokért.

Mont Blanc
Európa egyik legveszélyesebb természeti látványossága a franciaországi hegy, ahol évente 30-70 kiránduló és hegymászó veszti életét. Az ötezer méteres csúcsokon nem ritkák az óránként 95 kilométeres sebességgel dühöngő szélviharok – ennek ellenére évente mintegy húszezren próbálkoznak meg a megmászásával.

Mont Blanc, Franciaország

Mont Blanc, Franciaország

Grand Canyon
Amerikában a Grand Canyon nemzeti park követel tucatnyi halálos áldozatot évente, itt nem a kihűléstől, hanem a túlmelegedéstől és kiszáradástól kell tartani, ugyanis nyáron gyakran emelkedik 40 fok fölé a hőmérséklet. A parkban eddig 658-an vesztették életüket.

Grand Canyon, Amerikai Egyesült Államok

Grand Canyon, Amerikai Egyesült Államok

Teahupoo
A Tahiti szigetén található Teahupoo fantasztikus, 3-7 méteres hullámairól ismert a szörfözők körében, ám egyúttal a világ tíz legveszélyesebb szörfhelyszínének listáján is szerepel. Az elmúlt 15 évben öten haltak meg, és rengetegen sérültek meg itt szörfözés közben, miután a hullámok a korallszikláknak csapták őket.

Teahupoo, Tahiti

Teahupoo, Tahiti

Kokoda ösvény, Pápua Új-Guinea
Manapság különösen az ausztrál turisták körében népszerű, de futóversenyt is rendeznek rajta: a legjobb szintidő 16 és fél óra. Turisták általában 4-12 nap alatt képesek teljesíteni a távot, a helybéliek akár 3 nap alatt is megjárják. Az ösvény annyira keskeny, hogy két ember nem fér el rajta egymás mellett, a szintkülönbség pedig közel kétezer méter. Itt a trópusi zivatarok, a forró nappalok és hideg éjszakák mellett a malária és más trópusi betegségek is leselkednek a turistákra. Az elmúlt évtized során hat turista is életét vesztette az ösvényen, és közel ötven embert kellett helikopterrel kimenteni.

Kokoda ösvény Pápua Új-Guinea

Kokoda ösvény Pápua Új-Guinea

New Smyrna, Florida
Ha félsz a cápáktól semmiképp se itt mártózz meg, a statisztikák szerint ugyanis a világon itt a legharapósabbak a cápák. Világszerte 2004 és 2014 között 701 alkalommal támadtak fürdőzőkre a cápák, ebből pedig 219 eset Floridában történt, ezen belül is kiemelkedik New Smyrna partja.

New Smyrna Beach, Amerikai Egyesült Államok

New Smyrna Beach, Amerikai Egyesült Államok

Yosemite
A kaliforniai Yosemite nemzeti park híres félgömb formájú sziklája, a Half Dome csúcsa több mint 1500 méter magasan található, ám a legtöbb sérülés és haláleset a csúcs alatti utolsó 120 méteren következik be. A gyakran vizes, csúszós, szinte teljesen függőleges sziklafalon még a biztosítóköteleket használó mászók is lezuhannak néha. Ezidáig mintegy 60 mászó és turista vesztette itt életét.

Yosemite Nemzeti Park, Amerikai Egyesült Államok

Yosemite Nemzeti Park, Amerikai Egyesült Államok

Moher-sziklafal
Évente akár egymillió látogató is felkeresi az ír tengerparton található fantasztikus Moher-sziklafalat. A 120 méteres, meredeken a mélybe zuhanó homokkő sziklafalak nem veszélytelenek, ugyanis nincs védőkorlát, és minden évben vannak meggondolatlan turisták, akik lezuhannak. Népszerű, és tériszonyosok rémisztgetésére remekül alkalmas a bolíviai “Halálút”, mely Észak-Boliviát köti össze a fővárossal. A javarészt egysávos út szélén semmiféle védőkorlát nincsen, a több mint hatszáz méter magasan húzódó útról pedig gyakran zuhannak a mélybe a távolságokat elmérő utazók. A hetven kilométeres hegyi úton évente átlagosan háromszázan vesztik életüket.

Moher sziklafal, Írország

Moher sziklafal, Írország

Hua Shan hegy
Hasonlóan veszélyes túraútvonal gyalogosok számára a szent kínai Hua Shan hegyen található ösvény. A rendkívül meredek sziklafalba vájt, keskeny ösvényen csupán egy vékony lánc védi a túrázókat a  mélybe zuhanástól. Az ösvényt helyenként meredek lépcsősorok törik meg. Minden évben turisták ezrei zarándokolnak el a hegy tetején található kolostorokba, az ösvény azonban évente mintegy száz halálos áldozatot követel.

Hua Shan hegy, Kína

Hua Shan hegy, Kína

Colorado folyó
A hét amerikai államon is keresztülfolyó Colorado folyó a vadvízi evezősök egyik kedvenc célpontja. Az extrém sportok azonban nem kifejezetten biztonságosak: évente tucatnyian vesztik életüket ezen a folyón, és több mint százötvenen sérülnek meg  vadvízi evezés közben.

Colorado folyó, Amerikai Egyesült Államok

Colorado folyó, Amerikai Egyesült Államok