Ilyen virtuális toronyból irányítják majd a Liszt Ferenc repülőteret

A HungaroControl olyan helyszíntől független,virtuális torony koncepció megvalósítását tervezi, amely a repülőtéri légiforgalmi irányítást biztosítaná. A tervek szerint két év múlva már megvalósulhat, virtuális toronyból irányítják majd a budapesti repülőtérről felszálló és oda érkező gépeket – írja a hvg.hu.

A léginavigációs rendszereknek lépést kell tartani a forgalmi növekedéssel, valamint a biztonsági és kapacitási kihívásokkal. A HungaroControl virtuális tornya közepes és nagyobb forgalmú repülőterek irányítási feladatainak teljesítését teszi lehetővé – bárhonnan. Már 2017-ben megvalósulhat a terv, így virtuális toronyból irányíthatják a Budapest Airport le- és felszálló repülőgépforgalmát.

image

Az aláírt megállapodás értelmében az Indra Navia AS cég telepíti az rTWR koncepció megvalósításához szükséges teljes földfelszíni mozgásokat ellenőrző és irányító rendszert, valamint egy kamerarendszert, egy videofalat és természetesen a kapcsolódó technikai eszközöket is. A videofalon jelenítenék meg a budapesti reptér mindkét futópályáját, a teljes forgalmi előtér kameraképét és a különböző repülési információkat is.