Egyetlen grafikon bizonyítja, milyen leterhelt egy magyar általános iskolás

Igen, Magyarország az élmezőnyben van, ha a házi feladat elkészítéséről és mennyiségéről van szó. A kínai gyerekek jártak a legrosszabbul, ők közel 14 órát töltenek tanulással egy héten.

A Telegraph oldalán közzétett táblázat alapján egy magyar 15 éves diák 6,2 órát tölt áltagosan egy héten a házi feladatok elvégzésével. Ezzel az eredménnyel még bőven az élbolyban áll hazánk Litvániával és az Egyesült Arab Emrátusokkal megegyező helyen. A vezető Kína (13,8), mögötte Oroszország 9,7 órával, a legkevesebb házit a finn tanulók kapják, a heti átlag 2,8 óra szinte semmi. A brit gyerekek 4,9 órája pedig megegyezik a teljes OECD-átlaggal.

Forrás: telegraph.co.uk

Forrás: telegraph.co.uk

De mennyi lenne az ideális? Nos erre egyelőre nincs egyezményes válasz, a diákok és a szülők nagyon más álláspontot képviselnek a kérdésben. Egy New York-i iskolában a tanárok arra bíztatták a diákokat, hogy házi helyett inkább játszanak vagy olvassanak, és meglepő módon a szülők értetlenkedve kérdezték az iskolától, hogy miért nem adnak ki leckét. Volt, aki saját maga talált ki feladatokat gyermeke számára, mert úgy gondolta, hogy ha nem tanul a szeme előtt, akkor nem is fejlődik.