Ilyen az íze egy 170 éves sörnek

Az 1840-es években bekövetkezett hajótörés során kerülhettek a Balti-tenger mélyére azok a sörösüvegek, amelyeket finn kutatók most elemeztek. Bár a sör nem romlik meg, a víz alatti tárolás nem tartotta frissen az italokat – írja az Origo.hu.

Amikor a búvárok a felszínre hozták a hajó roncsai között megtalált üvegeket, az egyik véletlen eltört, a benne lévő folyadék pedig kísértetiesen hasonlított a mai sörök színére és állagára. A kutatók kíváncsiságból kémiai elemzés alá vetették a 170 éves söröket.

Tű segítségével vettek mintát a lezárt palackokból. Az arany folyadék szagát érezték, de ez alapján megkóstolni már nem merték a majdnem két évszázada a tenger fenekén lévő söröket. A tudósok szerint az üvegben lévő sör autolizált élesztő, dimetil-szulfid, bakelit, égett gumi, túlérett kecskesajt és kén szagát árasztották. Bár kóstolásra nem került sor, de az elemzés során az ízükről is sikerült kideríteni egyet s mást. A modern sörök ízvilágára hasonlíthattak, azzal a különbséggel, hogy több rózsaízű vegyület volt bennük, ez az aroma pedig felerősödött az évtizedek alatt. A sör alapja itt is a komló volt.