Elhunyt az utolsó magyar dudás

Életének 97. évében elhunyt Pál István tereskei pásztor, az utolsó magyar dudás. Pista bácsi a furulya- és dudazenét édesapjától és pásztortársaitól tanulta – írja a hvg.hu.

Pál István 1919. február 25-én született a Nógrád megyei Kétbodonyban, pásztorcsaládban. Édesapja születése után néhány másodperccel adta kezébe először a dudát: “akkor volt először duda a kezemben, amikor apám behozta és betette a magzatvizes kezembe a dudasípot, és tartottam. Mintha ráolvasna, azt mondta: lépj a nyomdokba, úgy őrizd a jószágot és úgy neveld a családot, mint én, így éljél a világban” – mondta el Pál István 2011-ben az MTI-nek.

A tereskei pásztor otthona zenészek zarándokhelyévé vált, hogy elsajátítsák tudományát, Pista bácsi pedig fáradhatatlanul tanította őket. Sok száz fiatalnak adta át tudását a pásztorkodásról, muzsikáról, a hangszerkészítésről vagy épp a nők tiszteletéről, a család és a haza szeretetéről.

Pál István 1995-ben kapta meg a Népművészet mestere címet, a Magyar kultúra lovagja volt, a Nógrád megyei önkormányzattól pedig Madách-díjat is kapott.