Akkor ez a ruha most kék vagy fehér? Itt a válasz a rejtélyre

Tegnap óta azon pörög az internet, hogy milyen színe lehet ennek a ruhának.

Egyesek fehérnek és aranynak látják, mások kéknek és feketének, sőt, volt aki egy ideig fehérnek, ám később már kéknek látta. Na de mi az igazság, fura optikai csalódásról van szó, vagy valami egészen másról? Az Index is utána járt a kérdésnek.

A szemünket ebben az esetben két dolog veri át. A kép túl van exponálva, vagyis mikor a fotó készült, a mobiltelefon a sötét ruhához próbálta igazítani a képet, ezért a háttér kiégett, a ruha pedig sokkal világosabb lett, mint valójában. A kép fehéregyensúlya sem az igazi, emiatt is mutatkoznak másmilyennek a színek.

tumblr_nkcjuq8Tdr1tnacy1o1_500

Te milyen színűnek látod ezt a ruhát?

Ezek azonban önmagában még nem adnak választ arra a kérdésre, hogy miért látja mégis mindenki más színűnek a rejtélyes ruhadarabot. Több oldal is taglalja az illúzió mögötti tudományos hátteret. Ezek szerint a ruha színe pont az emberi érzékelés határát súrolja, az agyunk ugyanis a tárgyakról visszaverődő fény színét különböző környezeti viszonyok és hatások alapján értelmezi. Ahogyan a fényképezőgép, az elménk is próbálja korrigálni a furcsa megvilágításba kerülő tárgyakat, jelen esetben ezt a ruhát. A ruha színe éppen egy olyan tartományban van, ahol az agyunk kétféleképpen dönthet: fehér és arany, vagy kék és fekete.

7829319_6692ec9c8035ccd438fbc4a2ea065001_wm

Minden ember máshogy érzékeli ezeket a színeket, íme a Photoshop segítségével beállított fotók