Tízezer éve kihalt állatfaj tetemére bukkantak Szibériában

most talált fiatal példány préme az állandó fagynak köszönhetően teljesen megmaradt. Ez az első gyapjas orrszarvú, amivel tudósok valaha találkoztak.

„Először azt hittem egy rénszarvas teteme, de utána már láttuk egy szarv is van a felső állkapocsnál, rájöttünk, hogy orrszarvúnak kell lennie” – nyilatkozta Alexander” Sasha “Banderov a test felfedezésének körülményeiről.

Forrás: Huffington Post

Forrás: Huffington Post

A tudósok becslése szerint az orrszarvú – amely a Sasha nevet kapta – 18 hónapos volt, amikor meghalt. A mintában megtalálható az állat gyapja, füle, szeme, orrlyuka, koponyája, valamint a szája.

A kutatók remélik választ kaphatnak arra, hogyan nőttek és fejlődtek, milyen feltételek mellett éltek, és milyen ma élő állatok állnak a legközelebb az ősi orrszarvúval. A DNS vizsgálatok első eredményét heteken belül meg is ismerhetik.

A gyapjas orrszarvú az orrszarvúfélék családjának egy kihalt faja, amely körülbelül 350 ezer éve (újabb kutatások szerint legalább 460 ezer éve) jelent meg a pleisztocén kori Eurázsiában és mintegy 10 000 éve tűnt el. A jégkorszak emberének kortársa volt, őseink vadászták és a barlangok falain ábrázolták. Nyugat-Európától Kelet-Ázsiáig elterjedt volt.