Szélerőművet építettek az Eiffel-torony közepébe

A most felszerelt turbinák a torony első szintjének energiaellátásáért felelnek a jövőben – írja az Origo.

Fotó: Urban Green Energy

Fotó: Urban Green Energy

Szerencsére a Párizs jelképének számító torony esztétikai károkat nem szenvedett az építkezés során, ugyanis nem a legtetején (324m), hanem 120 méteres magasságban üzemelték be a környezetbarát áramforrást. Még lapátjait is a toronyéval megegyező bronzszínűre festették, így a turbinák alig kivehetők messzebbről.

Fontos szempont volt a kivitelezés során, hogy a turbinák ne legyenek túl hangosak, ezért a kivitelező Urban Green Energy (UGE) nevű amerikai cég vertikális szélgenerátorokat használt, amelyeket csendes működésre fejlesztettek ki.

Fotó: Urban Green Energy

Fotó: Urban Green Energy

A gyártó szerint az egyenként 756 kilogrammos turbinák évente tízezer kilowattóra mennyiségű villamos áramot fognak termelni. A kedden üzembe helyezett szerkezetek a turistalátványosság első szintjének energiaellátására elegendő, ahol üzletek és egy étterem található.

Tavaly októberben fejeződött be az Eiffel-torony első szintjének felújítása: itt többek között négy darab napelemet szereltek fel a látogatóközpontok tetejére. Ezek fedezik a melegvíz-ellátás felét, az esővíz-gyűjtő rendszer pedig az illemhelyek vízellátását egészíti ki.