Elgondolkodtató levélben búcsúzik az élettől a híres professzor

A brit származású, 1965 óta New Yorkban élő író-neurológus-pszichiáter Oliver Sacks nemrég tudta meg, hogy gyógyíthatatlan rákbetegségben szenved. A hírt egy rendhagyó búcsúlevél formájában jelentette be a New York Times-ban – írja az Index.

Legismertebb esetéből könyv és film is készült, a 60-as években egy New York-i kórházban egy rég elfeledett járvány miatt évtizedek óta élőhalottként tengődő betegcsoportot kezelt, az Ébredések című könyvből készült játékfilmben Robert de Niro és Robin Williams játszotta a főszerepet. Oliver Sacks jelenleg a Columbia University pszichiáter-neurológus professzora,  az agyi rendellenességekről szóló bestsellerei magyar nyelven is megjelentek.

7806111_bd1edeb8234d539a1b399d1ba399a844_wm

Oliver Sacks 2009-ben

My Own Life (A saját életem) c. írását a 81 éves professzor azzal kezdi, hogy bár nemrég még makkegészségesnek érezte magát, pár hete kiderült, hogy a korábban kezelt szemmelanómája megtámadta a máját, és csak néhány hónapja van hátra. Sacks azt írja, hálás, hogy kapott még kilenc boldogságban eltöltött évet, most azonban szembe kell néznie az elmúlással. Mindezek ellenére nagyon is élőnek érzi magát és a lehető legtartalmasabban kívánja eltölteni hátralévő idejét szerettei és barátai körében, önmagára és belső békéjére koncentrálva.

Íme néhány fontos részlet a világnak küldött leveléből.

Nem tehetek úgy, mintha nem félnék. De a meghatározó érzésem a hála. Szerettem és szerettek, sokat kaptam, de cserébe adtam is, olvastam, utaztam, gondolkodtam és írtam. És kapcsolatban voltam a világgal: az író és közönsége kapcsolatában.

Mindezeken túl pedig érző lény vagyok, egy gondolkodó állat, ezen a gyönyörű bolygón, és már önmagában ez hatalmas megtiszteltetés és kaland volt.