Eddig kiadatlan Sherlock Holmes-történetet találtak egy padláson

Walter Elliot történész a padlásán kutatva bukkant rá egy gyűjteményes kötetre, melyben Doyle eddig nem ismert rövid története is megtalálható. Az írásban Holmes éles logikája elárulja Watson hétvégi kiruccanásának apropóját – írja a hvg.

A 80 éves történész a helyi múzeumnak keresett anyagokat a padlásan, mikor megtalálta a történetet. Több mint 50 éve kapta a kötetet egy barátjától, de teljesen megfeledkezett róla. A Sherlock Holmes: Discovering the Border Burgs and, by Deduction, the Brig Bazaar című rövid, 1300 szavas történet 1904-ben született meg. A selkirki gyűjteményes kötetben jelent meg, amelynek bevételét a helyiek egy híd újjáépítésére fordították.

B-Sj6Y7IEAAXs1Q

A fahíd 1902-ben semmisült meg egy árvíz következtében. Adománygyűjtés gyanánt a helyiek háromnapos rendezvénysorozatot szerveztek, itt adták el a 48 oldalas The Book o’ Brig című kötetet, melyek történeteit a városlakók írták.

A híres író az utolsó pillanatban járult hozzá a kötethez. A kötettel 560 fontot sikerült gyűjteni, ami tetemes vagyonnak számított akkoriban. Sherlock Holmesról utoljára 80 éve jelent meg az utolsó mű, azóta nem került elő ismeretlen írás a legendás detektívről. A kötet szombattól a selkirki múzeumban megtekinthető, de a Daily Telegraph oldalán teljes egészében elolvasható.