10 év után láthatta újra feleségét a vak férfi

Allen Zderad egy 20 éve kezdődő degeneratív szembetegség következtében elveszítette a látását. A férfi sosem gondolta volna, hogy valaha újra láthatja felesége, vagy unokái arcát, de ez most mégis lehetségessé vált, írja a mymodernmet.com.

Allen a retinitis pigmentosa, vagyis a farkasvakság nevű betegségben szenved, amire az orvosok mindeddig nem találtak gyógymódot.  A férfinak fel kellett adnia a munkáját és eddigi életét, ugyanis a betegség miatt folyamatosan romlott a látása. Most 68 éves és szinte teljesen vak, csak némi fehér fényt érzékel. Több mint 10 éve nem látta tisztán felesége arcát és csupán a legidősebb unokájára emlékszik, a fiatalabb gyerekeket még sosem láthatta. Egy technológiai újításnak köszönhetően egy bionikus szem segítségével azonban új lehetőséget kapott.

A férfi orvosa, Dr Raymond Iezzi Jr a legidősebb unokával konzultált, akin szintén mutatkoznak a farkasvakság jelei. Mint kiderült, Allen tökéletes tesztalany volt az újítás kipróbálására. Ő volt a 15. ember az Egyesült Államokban, aki retinaprotézist kapott. Nem is volt kétséges, hogy a beültetés sikeres volt, a reakciókból azonnal kiderült. A férfi és a felesége könnyekben tört ki, mikor végre újra megpillanthatták egymást.

Bár a protézis csak részlegesen javít a betegek állapotán, már ez is hatalmas változás az egész család számára. A képek homályosak, inkább csak sziluetteket és árnyékokat érez vele, de ahogy Allan mondta, ő már így is megtalálja a feleségét. “Hogy hogyan? Egyszerű, hiszen ő a legszebb a teremben.”