A Google térképével azt is megnézheted, hol éltek a vikingek

A Google Street View akkor is tovább megy, ha az utak véget érnek és bepillantást enged olyan tájakra is, amelyeket amúgy valószínűleg sosem láthatnál. Most viking romok helyszínére és a gleccserek jégsapkáira kalauzol minket.

Rengeteg fotó készült a grönlandi tájról, amely szinte hívogatja az embert, hogy látogasson el ide. A nevezetességek közé tartozik Qassiarsuk is, ez volt az a hely, ahol a hírhedt Vörös Erik 982-ben letelepedett, miután Norvégia száműzte őt. A település neve Brattahlid, mely lefordítva annyit tesz, “meredek lejtő”.

058

Qassiarsuk látképe

059

Leif Eriksson, Vörös Erik fia szobra a parton

Lenyűgöző kilátás nyílik az Ilulissat-jégfjordra is, amelyet az UNESCO 2004-ben a világörökség részévé választott. Nem csak hatalmas mérete, szépsége és könnyű megközelíthetősége miatt, hanem azért is, mert nagyban hozzájárult a gleccserek és a klímaváltozás kutatásához.

061

Az Ilulissat-jégfjord

Ami a romokat illeti, itt található az egyik legjobb állapotban fennmaradt skandináv emlék is, a Hvalsey templom. 1408. szeptember 14-én Grönland szigetén Thorstein Olafsson és Sigrid Björnsdotti kötötte itt össze utoljára életét, az izlandi férfi és a grönlandi lány násza egyike volt az utolsó népünnepélyeknek a viking kolóniában.

060

A Hvalsey templom romjai