Tízméteres gátat építettek a hódok Alsóújlakon

A térségben lévő Herpenyű pataknál építették a hatalmas gátat az állatok. A környező telkek így víz alá kerültek, de szerencsére károkat nem okoztak – írja a Vaol.

A helyi polgármester elmondta, hogy nem szeretnék megzavarni a hódok nyugalmát, ezért nem tesznek intézkedéseket az eltávolításukra. Már két éve jelennek meg hódgátak a település körnékén. Az árvíz után azt gondolták, hogy a hódok továbbállnak, ám ismét hatalmas gátakat építettek a pataknál. A polgármester szerint sosem volt ilyen magas a vízállás a területen, több helyen a patak is kilépett a medréből.

hod

Németh Tibor polgármester a gátnál

A hódok önkormányzati területeken építkeznek, így nem veszélyeztetik a földművelést, nem okoznak károkat. Az állatokat könnyen elriaszthatnák egy fára kenhető riasztóanyaggal, de ezzel valószínűleg csak azt érnék el, hogy a hódok pár száz méterrel arrébb költöznének, ott pedig már nagyobb az esély rá, hogy valakinek kárt okoznak életmódjukkal.

A hódok tehát maradnak, sőt, a falu tervezi, hogy nagyobb figyelmet fordítanak az állatok mindennapjaira. Kamerákkal figyelnék meg a hódok mindennapjait.