Kifejlesztették az almát, ami nem barnul be

De meg fogja venni bárki is?

Az amerikai kormány jóváhagyta egy újfajta alma kereskedelmi termesztését. Ez az alma nem barnul meg a felvágás után. Húsz éve kísérletezték ki Kanadában, az első tesztek 2003-ban voltak. Azóta folyamatosan finomítgatják.

gm-apples-new_1024

Ha most egy kereskedő fel akar szeletelni egy almát, majd lefóliázni és dobozba tenni, akkor a doboz végső árának 30-40 százalékát az antioxidáns-kezelés jelenti. Ezzel érik el, hogy az alma ne barnuljon meg, amint levegő éri a belsejét.

Ezért az új almatípus hiába génmódosított, kevesebb vegyianyaggal kezelik, ráadásul 30 százalékkal olcsóbb is lehet. A módosítás trükkje az, hogy lecsökkentették az alma polyphenol oxidase termelését. Ez az anyag barnítja be a gyümölcs belsejét.