1963 óta építi saját katedrálisát a szerzetes

A 89 éves Justo Gallego Martinez egy fertőző betegség miatt kényszerült rá, hogy elhagyja a szerzetesrendjét. Megfogadta, ha kigyógyul a betegségből, akkor saját kezűleg megépít egy templomot. A CNN készített képriportot az idős férfiról.

Ígéretét betartva, 1963-ban meg is kezdte az építkezést. Spanyolország középső részén, Mejoradna del Campo városában, a szüleitől örökölt telken építi azóta is saját katedrálisát. A spanyol polgárháborúban átélt borzalmak biztatták arra, hogy egyházi pályát válasszon.

76 77

Fiatalkorában csatlakozott egy Trappista rendhez, ám 1961-ben el kellett hagynia a kolostort. Tuberkulózist kapott, amivel társai egészségét is veszélyeztette. Ekkor fogadta meg, hogy ha felépül a betegségből, hálából templomot épít védőszentje, a Pillari Miasszonyunk tiszteletére.

78 79

A 2300 négyzetméter területű, 20×50 méteres építmény 12 méter átmérőjű kupolával eléri a 40 méteres magasságot. Tervek nélkül kezdte meg az építkezést, a katedrális önkéntesek segítségével épül. Az építőanyagok jó része adomány volt, vagy építkezések maradéka, ugyanis főként újrafelhasznált anyagokkal dolgozik. Az építkezéshez mit sem értő szerzetes önkéntes mérnökök segítségével kezdett bele a munkálatokba.

80

A vállalkozáshoz sem egyházi, sem hatósági engedélyt nem kért, a helyi önkormányzat azonban támogatja az egyre nagyobb figyelmet kapó építkezést.