Csatornába dobáltak múmiákat Egyiptomban

Szennyvízcsatornába hajított, súlyos károkat szenvedett múmiákra akadt az egyiptomi rendőrség a felső-egyiptomi Minja tartományban – derül ki a műemlékvédelmi minisztérium keddre virradó éjjel kiadott közleményéből.

A múmiákat tartalmazó három szarkofágot nagy valószínűséggel sarokba szorított sírfosztók dobták a csatornába annak érdekében, hogy elkerüljék a hatósági megtorlást – áll a jelentésben, amely szerint nincs kizárva, hogy a tolvajok akkor szabadultak meg terhüktől, amikor valamelyik biztonsági ellenőrzőponton akartak áthaladni. A Dér-Mavász település közelében szombaton talált fakoporsókat minden bizonnyal helyi lakosok ásták ki mindenfajta hatósági engedély nélkül.

A minisztérium illetékes vizsgálóbizottsága szerint a görög-római korból származó múmiákat tartalmazó, teljesen szétesett fakoporsók fedelén női arcokat ábrázoló rajzok látszódnak. A katasztrofális körülmények között lelt múmiák köré csavart vastag vászonrétegben alig találtak emberi maradványokat.

A minisztérium régészeti részlegének vezetője, Júszef Halífa úgy nyilatkozott, hogy a kevés sikerrel kecsegtető restauráció végeztével a szarkofágok a minjai Hermopolis Múzeumba kerülnek.