Ez a férfi úgy él, hogy mindent látott már, amit éppen lát

Ilyen iszonyatos lehet az állandó deja vu.

A deja vu az az érzés, amikor úgy érezzük, valamit láttunk már, vagy csináltunk már, pedig szinte biztos, hogy még nem. Ez nem egy hiba a mátrixban, hanem egy furcsa neurológiai jelenség. Legalább az emberiség kétharmada tapasztalta már életében egyszer, mégis rettenetesen keveset tudunk róla.

Most végre többet megtudhatunk, hála egy brit embernek, akin három ország tudósai kísérleteznek. A francia, brit és kanadai tudósok azt szeretnék kideríteni, hogy van-e köze a szorongásnak a deja vu érzéséhez. A brit férfi nyolc éve folyamatos deja vu-ben él. Már a tévézést is abbahagyta, mert úgy érezte, minden műsort látott már.

Amikor belépett a fodrászhoz, arra gondolt, hogy járt már itt, aztán arra, hogy korábban már emlékezett arra, hogy járt már itt. Onnantól kezdve másra nem is tudott gondolni, csak a deja vu érzésére. A férfi teljesen egészséges, viszont tele van szorongásokkal, ezért gondolják a tudósok, hogy a szorongásnak köze lehet a jelenséghez.

A deja vu francia kifejezést (ami “korábban látottat” jelent) egy francia filozófus találta ki 1876-ban. Több más, de kevésbé ismert jelenséggel együtt. Ilyen a Jamais vu, vagyis a sosem látott, amikor hirtelen idegenné válik egy korábban ismert szó, vagy érzés. a Presque vu, vagyis majdnem látott, amikor úgy érezzük, tudunk valamit, de mintha az agyunk peremén lenne a megoldás. És ilyen a Déjá entendu, vagyis a korábban hallott, amikor szinte biztosak vagyunk benne, hogy egy beszélgetésfoszlány, vagy egy zenét hallottunk már korábban.