Fény derült a Jász utcai közlekedési tábla titkára

Az Urbanista blog cikkében próbáltak rájönni a rejtélyre, amire egy olvasó hívta fel a figyelmet.

A levélben ez állt:

Láttam egy táblát az angyalföldi Jász utcában, a Rokolya utca előtt, ami szerintem teljesen értelmetlen, legalábbis nem tudtam értelmezni: Egyenrangú utak kereszteződése, kivéve bicikli balra-jobbra (???)

Ez lenne a kérdéses, látszólag ellentmondásos tábla:

tabla

A kommentelők hiába próbálkoztak, nem tudták megfejteni a furcsa táblát, bár volt, aki közel járt az igazsághoz, legalábbis Kovács Gergely szerint. A közlekedésszervezéssel foglalkozó cég munkatársa elárulta a titkot.

Majd Kovács Gergely, egy közlekedéstervezéssel is foglalkozó cég munkatársa küldött e-mailt:

A kommenteket olvasva többen közel járnak a megoldáshoz, de akkor röviden: a Rokolya utcában engedélyezve van az ellenirányú (kétirányú) kerékpáros közlekedés. Emiatt azokban a csomópontokban, ahol az egyirányúsítás feloldása okán nem várt irányból megjelenhetnek a kerékpárosok, az alábbi táblát kell kitenni, melynek tartalma: „Egyenrangú útkeresztezés” és alatta „Mindkét irányból kerékpár” táblaképek.

E tábla fölé ideiglenesen 3 hónapra elhelyezendő az „Egyéb veszély” jelzőtábla „Forgalmi rend változás” kiegészítő táblával.

A Jász utcában kihelyezett tábla esetében a kiegészítő tábla hibás, ugyanis a „kivéve” felirat felesleges.

A kerékpáros közlekedési szakemberként dolgozó Gergely végül megoldotta a rejtélyt. A fővárosban egyébként több helyen is található hasonló tábla, írja az Urbanista blog.