Kiderült, miből van a McDonald’s sültkrumplija

Grant Imahara, a Mythbusters (Állítólag) sorozat volt műsorvezetője ment el az Idaho állambeli krumpligyárba.

A 444.hu azt írja az összefoglalójában, hogy Összesen 14 összetevőt azonosított, és ezekből csak egy a krumpli. A són, a szója- és repceolajon, a citromsavon talán senki nem lepődik meg, egy fokkal érdekesebb a hidrolizált gabona és a hidrolizált tej, illetve a természetes marhahúsaroma.

Nézzük az utóbbit. A Wikipedia szerint a dimetil-polisziloxán (PDMS, E900) a legszélesebb körben használt szilícium alapú szerves polimer. Rendkívül sok területen alkalmazzák, a kontaktlencséktől kezdve orvosi műszereken, samponokon, síkosító olajokon keresztül egészen hőálló bevonatokig.

A Noguchi Porter Novelli, a McDonald’s kommunikációs ügynöksége közölte, a McDonald’s sült krumplija a helyi szabályozások eltérő volta miatt nem feltétlenül ugyanazokból az összetevőkből áll a világ különböző tájain, az amerikai 14-gyel szemben pedig Magyarországon (és általában Európában) a sültkrumpli készítésénél összesen 4 összetevővel dolgozik az étteremlánc – írja a 444.hu.

„A késztermék a burgonyán kívül nem hidrogénezett növényi olajok keverékét, dextrózt és stabilizátort tartalmaz. A fagyasztott burgonyát az étteremben nem hidrogénezett repce és napraforgóolajok keverékében sütjük ki. Sütés után sóval ízesítjük.”