Bizarr dolgok kerülnek elő a visszavitt könyvtári könyvekből

Szalonnabőr, kórházi zárójelentés, szerelmes levél – csak néhány furcsaság azok közül, amit a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár dolgozói összegyűjtöttek az évek során. Most kiállítás nyílik a könyvekben talált furcsaságokról.

Számos meglepő dolog került már elő az olvasók által visszavitt könyvekből. A könyvtárosok immáron 20 esztendeje gyűjtik egy dobozba az ottfelejtett tárgyakat, most azonban úgy döntöttek, hogy a nagyközönségnek is megmutatják a furcsaságokat.

Levelek, feljegyzések, fotók, orvosi igazolás 2009-ből, 1937-es belépőjegy a Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem könyvtárába, régi buszjegy, saját készítésű könyvjelzők, anatómiai rajzok… Felsorolni sem győzi Bartáné Engel Aranka könyvtáros, aki a szoljon.hu cikkében mesélt a tárlatról.

244514_kaparosjo

Megtekinthető például egy kislány levele is: „Létszi, hagy kapjak egy gördeszkát! Anyira szeretném! Minden álmom! Apának: kata, azaz én”, de a dolgozók kedvence a következő papírra firkantott szösszenet volt: „Dédi! Elvittem a baltát, majd hozom. Tibi”.

A kordokumentumoknak is nevezhető tárgyak mindegyike saját történettel rendelkezik. A mini-tárlat február végéig biztosan megtekinthető lesz, a könyvtárosok pedig továbbra sem hagynak fel jó szokásukkal, és folytatják a gyűjtögetést.