Gagyi adatokkal bocsátották ki a Mátyás-templom-érmét

“Az 1000 éves Mátyás templom,” áll az érme egyik oldalán – itt valamit nagyon elszámoltak. Egy évezrede nem hogy Mátyás-templom, még gótika, sőt, Buda sem létezett, olvasható a hvg.hu cikkében.

A Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. 20 ezer példányban bocsátotta ki a 24 karátos sárga-arany és vörös-arany bevonattal készült érmét.

“Az 1000 éves Mátyás templom. A gótikus építészet remekműve”

Így a felirat, amit az intézet igazgatója az érem kibocsátásáról szóló közleményben szintén megismétel. A levél szerint “az érem előlapját a Szent István királyunk által alapított 1000 éves Mátyás templom kapuja díszíti, míg hátlapján az építészeti remekmű rózsaablakának lenyűgöző motívumvilága jelenik meg.”

erme

A történelmi tévhitet a Tényleg Facebook-oldalán cáfolják meg. Ezer éve a gótikus stílus még csak kibontakozóban sem volt, sőt, még Buda sem létezett, ugyanis először csak 1247-ben említik a források. Ez több mint két évszázaddal Szent István halála után történt. A motívumok sem olyan idősek, mind Schulek Frigyestől valók, 1893-ból.

A 24 karátos sárga-arany és vörös-arany bevonattal készült emlékérmét egyébként 5490 forintért még mindig meg lehet rendelni.