Név szerint mindenki, aki a Vatikán börtönében ül

Rekordszámú foglyot őriznek Vatikánvárosban: a pápai állam területén három személy vár a vatikáni bíróság ítéletére.

A Vatikán falai mögött levő kétcellás börtön egyikében jelenleg Marcello Di Finzio trieszti vállalkozó vár tárgyalására, miután a vatikáni ügyész vádat emelt ellene. Di Finziót december 21-én tartóztatták le a vatikáni csendőrök, miután egy napon át tiltakozott a Szent Péter bazilika kupoláján, majd lemászott róla.

A Vatikánban további két személy vár ítéletre. a fogdát, és a csendőrség épületében kialakított szobákban vannak rizetben. Egyikük a lengyel Jozef Wesolowski, akit tavaly szeptemberben tartóztatott le a vatikáni csendőrség, miután a Hittani Kongregáció megfosztotta papi hivatásától.

A szintén lengyel Bronislaw Morawiecet az első fokú vatikáni bíróság novemberben három év két hónapra ítélte el csalásért és hűtlen kezelésért. Morawiec atya a római Santa Maria Maggiore bazilika számvevője volt.

Az egyszerre több vatikáni rab jelenlétét szokatlannak nevezte Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Az utóbbi évtizedekben a pápai állam fogdájában nem ült senki. Akár a Szent Péter téren elfogott zsebtolvajról volt szó, akár Ali Agca volt terroristáról, II. János Pál merénylőjéről – a vatikáni hatóságok az elfogottakat átadták az
olaszoknak.

Kivételt Paolo Gabriele XVI. Benedek volt komornyikja jelentett, akit bizalmas dokumentumok ellopásáért 2012
szeptemberében 18 hónapra ítéltek, de a pápa kegyelemben részesítette. A Vatileaks-botrányt kirobbantó Gabriele előzetesben kettő, majd további három hónapot töltött a vatikáni börtönben.