Megmaradt egy csomó karácsonyi étel? Ezt csináld belőle!

Édesből és sósból is találtunk remek tippet.

Karácsonykor mindig megmarad egy csomó sülthús és rengeteg más étel is. Ezek előbb-utóbb megromlanának, és ha nem akarjuk mindig ugyanazt a menüt enni, akkor ezekből csinálnunk kell valami ügyeset. Találtunk két tök jó receptet, amivel majdnem mindent újra lehet dolgozni.

Kefir11 receptje a Mindmegettén.

  • maradék sülthús (mindegy milyen, ha nem fogyott el az összes és senkinek sincsen már gusztusa rá) vagy maradék pörkölt
  • tisztított burgonya, kb. 1-2 mm vastag karikák.
  •  sűrű palacsintatészta
  •  kevés reszelt szerecsendió
  • oregánó
  • bazsalikom
  • valamilyen pikáns sajt reszelve (pl. Ilmici)

“A krumplitisztító késsel pontosan olyan vékony karikákat kapunk, melyek szükségesek, ha vastagabbra vágjuk nehezen fog megsülni.
Tepsibe vagy tüzálló tálba kevés olajat teszünk, rátesszük a felkarikázott krumpli felét, a maradékot pörköltet vagy sülthúst, és beborítjuk a krumpli másik felével. Ráöntjük a fűszeres palacsintatésztát és alufóliával letekarjuk. Kb. fél óra múlva eltávolítjuk a fóliát, és rendesen betakarjuk a sajttal. Ha a sajt egy kis színt kapott, akkor kész.”

Ezzel a húsokat már letudtuk, de még mindig maradt egy rakás süti.

Ezt Zsoka ajánlja a receptvarázson.

  • 2 rúd mákos és diós beigli
  • 20 dkg savanykás lekvár
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 20 dkg cukros dió
  • 10 dkg cukros mák
  • 2 dl vaníliástej
  • 10 dkg margarin

“Egy tepsit kikenünk margarinnal. A mákos és diós beiglit felszeleteljük. Lerakunk egy sor mákos beiglit, megkenjük lekvárral (meggybefőttel) megszórjuk cukros mákkal. Következik ugyanez diós beiglivel, (lekvár, meggy, ami van otthon).

Meglocsoljuk vaníliás tejjel, jó bőven, és megszórjuk cukros dióval. Sütőben átmelegítjük, és ízlés szerint pirítjuk,

Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.”

És már ehetünk is újra!