Fotók a világ leghidegebb helyéről

Elképesztő fotók Ojmjakonból, ahol a “repülnek a mínuszok” mondat enyhe kifejezés. A Szibériában fekvő falu a világ leghidegebb települése, ahol szó szerint csontig hatol a hideg.

Egy új-zélandi fotós, Amos Chapple látogatott el nemrégiben a Jakutszktól kétnapnyi autóútra lévő településre, hogy megörökítse az itt élők mindennapjait. A faluban mindössze egyetlen bolt található, a piacon főleg hús és hal kapható, hiszen semmiféle zöldség nem terem meg a jéggé fagyott földben.

Az itteniek autóikat fűtött garázsban tárolják, mert a szabadban hagyott járművek motorja csak akkor indul el, ha azok egész éjjel járnak. A vécék többsége a lakáson kívül található, ugyanis a kőkemény talajt szinte lehetetlen becsatornázni. A falusiakat egy szénerőmű tartja melegen.

coldest-village-oymyakon-russia-amos-chapple-1 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chapple-2 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chapple-3 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chapple-4 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chapple-5 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chapple-6 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chapple-8 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chapple-9 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chapple-10 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chapple-11 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chapple-14 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chapple-16 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chapple-22 coldest-village-oymyakon-russia-amos-chapple-121

Az 500 főt számláló település szinte egész évben ilyen extrém körülmények között éli a mindennapjait, és már 1933 óta tartják a leghidegebb falu címét.