Így fűtsd fel a lakást pár száz forintból

Egy olasz tervező szerint elegendő négy mécses és egy agyagedény egy lakás felfűtéséhez – írja a hvg.hu.

A Római Képzőművészeti Egyetem egyik hallgatója, Marco Zagaria most újragondolta kicsit azt a megoldást, ami korábban bejárta az internetet, de sokan kétkedve fogadták.

Egy kis design segítségével termék született belőle. Az Egloo leegyszerűsítve egy szimpla anyagtál, ennél fogva kivételesen jó hőtartó képessége van, így alkalmas egy olyan fűtőrendszert kialakítására, amely áram vagy gáz nélkül is melegen tarthat egy helyiséget.

A feltaláló szerint egyetlen Egloo-val gond nélkül be lehet fűteni egy húsz négyzetméteres szobát – írta meg az utajovobe.hu. A színtiszta kézimunkával, fazekaskorongon készült radiátorban egyetlen elektromos alkatrész sincs. Felfűtéséhez csupán négy darab mécsesre van szükség, amelyek fokozatosan felmelegítik az eszköz két terrakotta-kupoláját.

A projekt honlapja szerint öt perccel a begyújtás után a belső kupola 140-180 C°-os, míg a külső 30-50 Celsius fokos dőmérsékletre melegszik, és fűteni kezdi a szobát. Harminc perccel a beüzemelés után már érezhetően, 2-3 Celsius fokkal nő a szoba hőmérséklete, és az Egloo azután is órákig melegíti szobát, miután a mécsesek kialudtak – olvasható a cikkben.