Mélyrepülés! India szintjén a magyar oktatás

Nem valami fényes a magyar oktatás a World Talent Ranking ranglistája szerint. 60 országból közül idén az 51. helyre csúsztunk vissza, pedig egy évtizeddel ezelőtt még a 16. hellyel büszkélkedhettünk.

Akkor Németország, most pedig India mellett versenyzünk. A lista felállítását egy alapos felmérés előzte meg, melyben vizsgálták a tanár-diák arányt, az oktatás finanszírozását, valamint tágabb körben az oktatás minőségét. A mélyrepülés az elmúlt évek oktatáspolitikája miatt kezdődhetett meg, a közoktatás átalakítása, a tankönyvpiac államosítása is mind szerepet játszhatott a minőség romlásában.

130628152436_qiW5oy_iskola

A lista szerint a magyar oktatás egyáltalán nem versenyképes, hiszen a kutatások alapján olyan országok szintjére csúsztunk, mint például Mexikó, Oroszország, vagy India. Akkor sem fényes a helyzet, ha az oktatás vonzerejét vizsgáljuk, ebben az összesítésben ugyanis az 56 helyen végeztünk. Itt olyan mutatók szolgáltak alapul, mint a megélhetési költségek, a munkaerő motivációja, az életminőség, vagy az, hogy hány képzett ember hagyja el az országot. Az állami támogatások megvonása, a koncepcióhiány és a rossz oktatásmenedzsment tehet a színvonal romlásáról, olvasható a ténytár.blog.hu cikkében.