Eddig hazudtak a hangtompítók hangjáról, ilyen igazából

Most kiderül, milyen hangjuk is van a különböző fegyvereknek hangtompítóval. A filmekben és a sorozatokban csak egy óvatos puffanást hallhatunk, ám a valóságban ez nem teljesen így működik.

Az Ars Technica egy rendkívül hosszú cikkben taglalta, hogy milyen is az elsütött fegyverek hangja hangtompító használata közben. Az Egyesült Államokban a legtöbb helyen szinte bárki legálisan vásárolhat csőre szerelhető hangtompítót, mindössze engedélyt kell hozzá szereznie.

A videón az hallhatjuk, hogy mennyire tévedésben élnek azok, akik filmek alapján azonosítják be a dördülő fegyverek hangját. Még a kisebb kaliberű lőfegyverek esetében is tisztán hallható, hogy nem egy visszafogott tompa puffanást ad ki a fegyver, hogy a nagyobb puskákról már ne is beszéljünk. A valóságban lehetetlen őket úgy elsütni, hogy ne tűnjön fel senkinek. Persze a legtöbbször nem is az a cél, hogy észrevétlen maradjon a lövés, sokan a halláskárosodás elkerüléséért használják.

A cső elejére rögzíthető hangtompító szerkezetek úgy halkítják a lövést, hogy a csőből kiáramló lőporgázokat csökkentik. Ennek azonban nincs hatása a hangrobbanásra, így ezt nem lehet hatékonyan csökkenteni. A hangsebességnél is gyorsabban haladó lőszerek miatt csak a viszonylag lassabb lövedékek hangja tompítható, ilyenek például a kis kaliberű pisztolyokból, géppisztolyokból vagy puskákból kilőtt .22-es és .45-ös kaliberű töltények, olvasható az index.hu cikkében.