201 országot járt be, csak a földön közlekedve

A 33 éves Graham Hughes busszal, vonattal, taxival és a saját lábával tette meg a több mint 255,000 kilométer hosszú utat, 1426 nap alatt. Mindezt úgy, hogy hetente csak maximum 100 dollárt költött. 2009-ben, újév napján indult el Liverpoolból, tegnap érkezett meg Juba városába, Dél-Szudán központjába.

Az elképesztő megtett távolságon kívül az is figyelemreméltó, hogy egyszer sem ült repülőgépre. Graham ezzel az első férfi lett a világon, aki a világ összes országát bejárta, úgy, hogy végig a földön maradt. Hihetetlen kalandokban volt része a 201 ország felfedezése közben. Négy napig hánykolódott egy lyukas csónakban a nyílt óceánon; Kongóban kémnek titulálták, ezért egy hétre börtönbe zárták; illetve egyszer egy Jenn nevű filippínó transzvesztita is megmentette az életét.

Graham Hughes from Liverpool in the Unit

A négy éven át húzódó kaland tegnap ért véget. “Imádok utazni, szerintem az ok, amiért elindultam az lehet, hogy kíváncsi voltam képes vagyok-e rá egyedül,” mesélte a kalandor. “Be akartam magamnak bizonyítani, hogy a világ nem egy hatalmas, barátságtalan és félelmetes hely, hanem egy olyan világ, amelyben az emberek akkor is segítenek neked, ha idegen vagy a számukra.”

article-2239087-163C9432000005DC-457_634x380

Íme a kalandor útjának állomásai

Az út során persze több mélyponton is át kellett esnie. A nővére elvesztése rendkívül megviselte. Mikor megtudta, hogy mennyire rossz állapotban van, megszakította az utazást, csak hogy találkozhasson vele.”84 ország már megvolt, még 17 lett volna hátra… de Nicole azt mondta, hogy ne adjam fel,” emlékezett vissza Graham.

“Óriási hálát és köszönetet érzek mindenki felé, aki segített az utazásom során. Aki megengedte, hogy a kanapéján töltsem az éjszakát, vagy a helyes irányba navigált.”