Kiderült, hogy befolyásolja az agyat a mentolos cigi

Nagyon, nagyon nem ajánljuk. Mert még a rendes ciginél is addiktívabb.

Brandon Henderson, a Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatója és kollégái bebizonyították, hogy ha egereket mentolnak teszünk ki, akkor agyukban nő a nikotinra érzékeny receptorok száma, ami súlyosabb dohányzásfüggőséghez vezet, írja az origo.

1920 óta forgalmaznak mentollal ízesített cigarettát. De a kutatások szerint azok, akik mentolos cigit szívnak, nehezebben tudnak leszokni a dohányzásról. “Egy tanulmányban az ízesítetlen cigarettát szívók ötven százaléka sikeresen leszokott, a mentolos cigit fogyasztóknál ez az arány viszont csak 23 százalékos volt etnikai hovatartozástól függően.”

Idővel a dohányosoknál egyre több receptor nyílik meg az idegrendszerben, ami a nikotint befogadja. Egy friss kutatás szerint a mentolos cigit szívóknál viszont még sokkal több, mint a sima dohányosoknál.

“Henderson és csapata egereken tesztelte a hűsítő vegyület hatását. A mentol hatását önmagában és nikotinnal keverve egyaránt vizsgálták. Kiderült, hogy a mentol már önmagában is megemeli a nikotinra érzékeny receptorok arányát. A legmagasabb (78 százalékos) receptorszám növekedés az agy egy meghatározott területén, az úgynevezett ventrális tegmentális területen volt tapasztalható. A ventrális tegmentális terület az agytörzs egyik részének, a hídnak a negyedik agykamrához közel eső területe, amely dopamintartalmú idegsejtcsoportokat tartalmaz. A dopamin a jutalmazási rendszer fő hormonja, így nagy szerepe van a függőség kialakulásában. ”

Az Unió egyébként 2022-től szeretné betiltani a mentolos cigiket.