A telefonoddal vizsgálhatod meg a szemed egészségét

Mert most már mindent megcsinálhatsz a mobiloddal. A tudósok legalábbis dolgoznak rajta.

Most például egy olyan olcsó kiegészítőt fejlesztettek, amit rá lehet csatolni a mobilodra, és ellenőrizni vele, mennyire egészséges a szemed. Egész pontosan a retinád hátsó részét tudod vele ellenőrizni, és ezzel nagymértékben csökkenteni lehet a szükségtelen megvakulásokat a fejlődő országokban.

Mert a mobilok mindenhol ott vannak. Kenyában például több embernek van telefonja, mint amennyinek tiszta folyóvize. Angliai tudósok nekik is fejlesztették ki a Portable Eye Examination Kit (Peek)  nevű eszközt. Ha rárakjuk a mobilunkra, képet készíthetünk vele a retintánk hátuljáról, ami a legtöbbször felelős a vakságért. Az eszköz lényege, hogy megfelelő szögben és erősséggel sugároz fényt a szembe, ezért a telefon kamerája könnyedén le tudja azt fotózni.

A tudósok az elmúlt években afrikai országokban tesztelték az eszközt, most pedig pénzt gyűjtenek arra, hogy azt piacra is dobhassák. Úgy számolnak, hogy egyetlen ilyen eszközzel egy egészségügyi dolgozó ezer embert tud naponta megvizsgálni.