Nem fogod kitalálni, miért nem lőtte ki a NASA a marsrakétáját

Elképesztő bakik vannak. Egy kishajó akadályozta meg, hogy a NASA tesztelje a rakétát, amivel a Marsra visz majd embereket.

Nemrég megírtuk, hogy a NASA embert tervez vinni a Marsra. Ehhez ma tesztelték volna az űrkapszulát, először ember nélkül. Egész nap vártak arra, hogy végrehajthassák a négyórás tesztrepülést, de nem sikerült. Először azért nem, mert a floridai kilövőállomás mellé beparkolt egy ismeretlen hajó, ez pedig letiltotta a kilövést.

close-up_of_orion_at_vab

Azután pedig azért, mert túl eves szelek fújtak az amúgy békés Florida egén. Mire a szelek elmúltak, meghibásodott a Delta IV rakéta, ami felvitte volna a kapszulát. Az egyik üzemanyagszelep szivárogni kezdett. De a NASA nem adja fel, holnap ismét megpróbálják kilőni az Oriont.

Az Orion úgy van kitalálva, hogy négy ember szállíthasson az űrbe, mélyebbre, mint eddig bármi. A mostani tesztet azért csinálták volna, hogy a NASA mérnökei megértsék, hogyan viselkedik extrém hőváltozások és igénybevétel közben a kapszula.

730548main_eft-1inflight-full

A kapszulát a Cape Canaveral légitámaszpontról lövik ki egy Delta IV nehézrakéta segítségével. Ez a légkör peremére viszi a kapszulát, ahol leválik, az egység pedig földkörüli pályára áll. De a móka csak ekkor kezdődik. Bekapcsol a másik rakéta, ami 3600 mérföld magasra lövi a kapszulát. Ez 15-ször magasabban van, mint a nemzetközi űrállomás. Ezzel át is halad a Van Alen sugárzási övön, ahol a nap csapdába ejtett, töltött részecskéi sugároznak. Így tesztelik, mennyire megbízható a kapszula védelme.

zután kezd majd el ereszkedni a rakéta, és több mint harmincezer km/h-s sebességgel lépi át a Föld légkörét.