Embert küld a NASA a Marsra

Már nincs sok hátra, hamarosan egy újabb bolygót is meghódíthatunk. De csak akkor, ha ez a teszt sikerül.

A NASA sokáig nem küldött emberekkel is felszerelt tárgyakat az űrbe, de ennek most vége. Csütörtökön fogják fellőni az Orion űrkapszulát, egyelőre emberek nélkül. De a teszt azért is fontos, mert az Orion úgy van kitalálva, hogy négy ember szállíthasson az űrbe, mélyebbre, mint eddig bármi. A mostani tesztet azért csinálják, hogy a NASA mérnökei megértsék, hogyan viselkedik extrém hőváltozások és igénybevétel közben a kapszula.

730548main_eft-1inflight-full

A kapszulát a Cape Canaveral légitámaszpontról lövik ki egy Delta IV nehézrakéta segítségével. Ez a légkör peremére viszi a kapszulát, ahol leválik, az egység pedig földkörüli pályára áll. De a móka csak ekkor kezdődik. Bekapcsol a másik rakéta, ami 3600 mérföld magasra lövi a kapszulát. Ez 15-ször magasabban van, mint a nemzetközi űrállomás. Ezzel át is halad a Van Alen sugárzási övön, ahol a nap csapdába ejtett, töltött részecskéi sugároznak. Így tesztelik, mennyire megbízható a kapszula védelme.

Ezután kezd majd el ereszkedni a rakéta, és több mint harmincezer km/h-s sebességgel lépi át a Föld légkörét. Az egész út négy óráig tart majd.