Jobb, ha letakarod a laptop kameráját

Mert gyakorlatilag bármikor megfigyelhetnek. És az sem teljesen jó megoldás, ha letakarjuk.

A Kaspersky Lab és a B2B International kutatása kimutatta, hogy a felhasználók közel egynegyede egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy megfigyelhető a webkameráján keresztül, írja a Hvg.hu. Csak a válaszadók 24 százaléka volt tisztában a veszélyekkel, és mondta azt, hogy zavarja a helyzet. Pedig nem csak a közszereplőket figyelik meg, vagy hallgatják le, bárki lehet áldozat.

A lap szerint “a webkamerák feltörésének különböző okai lehetnek. Először is, a kiberbűnözők vállalati titkok megszerzésére, vagy pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésre használhatják a módszert. Néha az óvatlan felhasználók még inkább megkönnyítik a dolgukat: például tízből egy válaszadó elismerte, hogy bejelentkezési adatait egy papírfecnin tartja a számítógép mellett. A modern webkamerákkal ezek az információk könnyen ellophatók.”

De a csalók kompromittáló képeket is készíthetnek az áldozatukról. 2014 májusában az Europol felfedezett egy fejlesztőkből, terjesztőkből és felhasználókból álló hálózatot, amelynek rosszindulatú programjait webkamerás kémkedésre is lehet használni. A nyomozás egy holland hekker letartóztatásával kezdődött, aki kétezer nő számítógépét fertőzte meg annak reményében, hogy így intim fotókhoz juthat.

Ötből egy felhasználó így is leragasztja a webkameráját. De ez nem megoldás mindenre. Nem takarja el például a mikrofont, és a számítógéphez így is hozzá lehet férni.