Ezekre ügyeljünk, hogy szobanövényeink átvészeljék a telet

Íme néhány tipp, amivel átsegíthetjük növényeinket a téli időszakon. Ilyenkor az életfolyamataik lelassulnak, ezért néhány dologra oda kell figyelnünk, ha nem akarjuk megbolygatni a szobanövényeink nyugalmát.

1. Ne ültessük át a növényeket

Nem ajánlatos ősszel megbolygatni a szobanövényeket, hadd töltsék el nyugalomban a telet. A gyökerek sérülhetnek a földcserénél, ezért bőven elég 2-3 évente, tavasszal átültetni őket.

2. Ne metsszük meg őket

A téli időszakban sokkal lassabban gyógyulnak a növények, ezért nagyobb rá az esély, hogy a megvagdosott részek valamilyen betegség áldozatai lesznek.

3. Kerüljük a műtrágyát

A szobanövények is egyfajta téli álomba zuhannak ilyenkor, ezért nincs szükségük extra táplálékra a fejlődéshez. Ha ilyenkor használunk nitrogén tartalmú tápanyagot, akkor könnyen előfordulhat, hogy növényünk gyenge, erőtlen hajtásokat növeszt majd.

4. Óvatosan öntözzünk

Csak akkor locsoljuk őket, ha földjük felszíne már teljesen kiszáradt. Ha földlabdát használunk, azért ügyeljünk rá, hogy az sose száradjon ki teljesen. Ha víz áll az alátétekben, öntsük ki gyorsan.

5. Ne mozgassuk a szobanövényeket

Gyakran esünk abba a hibába, hogy jó szándékkal ide-oda helyezgetjük a növényeket az egyenletes fejlődés érdekében, hogy mindenhol érje a fény őket, és szépen növekedjenek. Ezzel több bajt okozhatunk, mint gondolnánk. Így a növény nem tud pihenni, hiszen több energiát használ fel, mint amennyit kellene.

További hasznos tippeket a Hobbikert.hu oldalán találhatsz!