Hamarosan elfogyhat a csokoládé

Néhány éven belül nem lesz ilyen egyszerű beszerezni az egyik legkedveltebb finomságot. A Nemzetközi Kakaó Szervezet közleménye szerint hamarosan óriási hiány léphet fel a piacon.

Becslések szerint a gyártók átlagosan 7,3 millió tonna csokoládét értékesítenek, 2,1%-kal többet, mint az előző évben. Tavaly csaknem 70.000 tonnával több kakaó fogyott, mint amennyit megtermeltek. A növekedő kereslet oka az lehet, hogy a csokoládé népszerűsége jelentősen nőtt olyan országokban, ahol eddig az emberek nem mutattak túl nagy érdeklődést a finomság után. Kínában az elmúlt tíz évben a csokoládé értékesítés csaknem kétszeresére nőtt.

cocoa_fruits_1761197b

A másik ok, hogy az étcsokoládéra is eddig soha nem látott igény merült fel. Ezekben a csokoládékban sokkal magasabb a kakaótartalom mint a tejcsokoládéban. Csak ez a növekedés 24%-kal dobta meg a kakaó árát, egyetlen év leforgása alatt.

A termelést akadályozza az időjárás is. A világ kakaóültetvényeinek 70%-a nyugat-afrikai országokban, Ghánában és az Elefántcsontpart térségében található. Idén az aszály eredményeképp 100.000 tonnával kevesebb termést tudtak learatni. A termelők szerint 2030-ig megtorpant a kakaógazdaság, így akár 2 millió tonnányi hiány is keletkezhet az évek során.