Madarak százmillióit mentheti meg évente ez a találmány

Egyszerűen szükség volt már egy jobb minőségű üvegre. Rengeteg madár hal meg abban, hogy nekirepül az ablakoknak.

Amikor az emberek sétálnak neki az ablakoknak, többnyire kínosan érzik magukat. A madaraknak ugyanez egy halálos tapasztalat. Csak az Egyesült Államokban és Kanadában évente 600 millió madár hal meg abban, hogy nekirepülnek az ablakoknak. Több madarat ölnek meg az ablakok, mint az olajfoltok, vagy a betegségek.

Ez rázta meg professzor Daniel Klem Jr.-t is, aki a hetvenes évek óta dolgozik a problémán Pennsylvaniában. Sokáig egyedül dolgozott az ügyön, de mostanában egyre több új megoldás születik. Többféle megoldás is van. El lehet riasztani a madarakat “zajjal”, vagyis mintákkal, amiket az ablakokra rajzolunk, ezért a madarak nem érzik úgy, hogy át lehet repülni rajtuk.

De ezek többnyire zavarják az embereket, eltakarják a kilátást. Ezért mostanában  a tudósok olyan megoldásokkal próbálkoznak, amiket a madarak látnak, az emberek viszont nem. A madarak például látják az UV-fényt, az emberek pedig nem. Ezért ha UV-reaktív mintákat teszünk az ablakokra, akkor a madarak nem fognak nekirepülni.

Az egészről megnézhettek egy videót a National Geographic oldalán.