Egy gyümölcs, aminek csokipuding íze van

A terebélyes koronájú Manila-ébenfa levelei között igazán érdekes termés bújik meg. A gömbölyded, sötétzöld gyümölcs belül lédús, sötétbarna húst rejt, amely íze meglehetősen hasonlít a csokoládépudingra.

A fekete datolyaszilvaként elhíresült gyümölcs igazán sokoldalú. Különleges íze miatt számos felhasználási módja ismeretes, az édeskés termés ugyanis mindenféle előkészítés nélkül fogyasztható. A nyers húst kikanalazva készíthető belőle lekvár, desszert, de különböző fűszerekkel és tejjel megbolondítva likőr formájában is népszerű.

Diospyros_digyna_2

Ha arra gondolsz, hogy miért akarná bárki is lecserélni a csokoládét valami másra, akkor itt a magyarázat. Ez a gyümölcs tényleg majdnem olyan, mint az igazi csoki, viszont kevesebb zsírt és több C-vitamint tartalmaz, tehát egészségesebb. A gyümölcshús állaga ráadásul egy az egyben olyan, mint a sokak által szeretett pudingé. Mexikóban és Guatemalában, a karib-tengeri szigeteken, Közép-Amerikában, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában is termesztik, de más trópusi országokban is gyakran előfordul.