Így főzz, hogy a fokhagyma minden jótékony hatását élvezhesd!

A fokhagyma nem csupán egy étel, a maga módján már szinte igazi legenda. Az egyiptomi piramisokban is találtak nyomokat, sőt, még a Biblia is említést tesz róla. Hippokratész is rendszeresen előírta különböző betegségekre, valamint az ókori görög olimpikonok is ezzel növelték teljesítményüket.

Több jótékony hatása van, mint gondolnád. Egy új kutatás bebizonyította azt, amit az ókori gyógyítók már tudtak: a fokhagyma hatásos fegyver a különböző betegségek elleni harcban. Egy 1999-es tanulmány szerint a fokhagyma egyik összetevője, nevezetesen az allicin nevű anyag a felelős az antibakteriális, vírusölő, és egyéb pozitív tulajdonságaiért. Az is kiderült, hogy a fokhagyma a gyógyszerekkel és antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozókkal is hatásos.

Az allicin igazából nem is magában a hagymában van. Az alliin és az alliináz nevű enzim a gerezdek közti cellákban található. Bár ez a két anyag egymástól távol van, amikor a tisztítás során ezek a falak összetörnek, akkor keverednek össze az értékes anyagok, és így jön létre a gyógyító allicin.

christopherranch_white_garlic_on_black_3_72

Szóval mikor legközelebb főzöl, menj biztosra, és készítsd el úgy az ételt, hogy az egészséget megőrző anyagok is belekerüljenek a fogásba. Nem szabad csak úgy a serpenyőbe dobni a fokhagymát, ugyanis a hő elvonja az allicin természetes jótékony hatásait, a kutatás szerint ugyanis a meleg teljesen elpusztítja ezeket az enzimeket. De hogyan lehetne ezt kivitelezni, ha szinte az összes recept a főzött, és nem a nyers fokhagymát részesíti előnyben?

Hogy a gyógyító hatások megmaradjanak, a tudósok azt javasolják, hogy a fokhagymát felkockázás, vagy préselés után legalább 10 percig hagyjuk pihenni, hogy az allicin kifejtse hatását, mielőtt még a hő hatására elillanna.