Ilyen óriásira nőttek a csirkék 1957 óta

Mindhárom példány ugyanabban az életkorban lett megörökítve, a legutolsó azonban sokkal, de sokkal nagyobb a többinél. A baloldali állat 1957-ben, a középső 1978-ban, a jobboldali pedig 2005-ben lett lefotózva.

Csupán 50 év alatt, a csirkék óriási változáson mentek át, méretük sokkal nagyobb lett. A lenti kép a kanadai Alberta egyetem kutatóinak tanulmánya alapján készült el, akik három csirkét különböző korszakokban, de ugyanazzal a módszerrel neveltek fel és megfigyelték, hogy mennyit esznek, illetve mennyit nőnek. Ezzel lehetőségük nyílt arra, hogy különböző befolyásoló tényezők nélkül tanulmányozhassák az állatok fejlődését. A megdöbbentő eredményeket nemrégiben publikálták.

giant_chickens.0

A jobboldali, 2005-ben megfigyelt példány négyszer olyan nehéz, mint a baloldali, annak ellenére, hogy egyforma mennyiségű és összetételű tápot kaptak. Ennek az az oka, hogy a modern csirkék sokkal eredményesebben alakítják a kapott ételt mellhússá. A kutatók szerint a 2005-ben vizsgált állat körülbelül háromszor hatékonyabb, mint az 1957-es.

Korábbi kutatások beigazolták, hogy a jelenkor csirkéi fokozott csont-, szív-, és immunrendszeri megbetegedésekben szenvednek. Ezek az egészségügyi problémák több okból is kialakulhattak, mint például a genetikai hatások, viselkedésbeli változások, és persze a többletsúly okozta teher viselése.

A csirkék méretének növekedése azonban segített abban, hogy a húsuk fogyasztása népszerűbbé váljon. Az utóbbi néhány évtizedben sokkal olcsóbbá, és elérhetőbbé vált az emberek számára.